top of page

Oudejaarsborrel of nieuwjaarsborrel?


Nog even en 2022 zit erop. Wellicht leuk om op de jaarwisseling te proosten met je personeel. Daarbij kan het fiscaal van belang zijn of je kiest voor een oudejaarsborrel of een toost uitbrengt op het nieuwe jaar. Wellicht kies je zelfs voor beide!


Werkkostenregeling

De vraag is van belang, omdat een borrel met een hapje die je met je personeel buiten de deur houdt belast is als loon. Waarschijnlijk wil je niet dat je werknemers hiervoor financieel benadeeld worden en breng je de borrel onder in de werkkostenregeling (WKR). De borrel blijft dan onbelast voor de werknemers.


Meer vrije ruimte in 2023

Vergoedingen en verstrekkingen die onderbrengt in de WKR zijn voor de werknemer onbelast. De vrije ruimte in de WKR bedraagt dit jaar (2022) 1,7% van de loonsom tot € 400.000 en 1,18% over het meerdere. In 2023 is de WKR ruimer, namelijk 3% van de loonsom tot € 400.000 en 1,18% over het meerdere. De vrije ruimte bedraagt volgend jaar dus maximaal € 5.200 meer.


Let op! Je betaalt als werkgever 80% belasting over het bedrag aan vergoedingen en verstrekkingen dat boven de vrije ruimte uitkomt.


Borrelen in 2022 of 2023?

Heb je dit jaar nog vrije ruimte over? Dan is het wellicht logisch nog dit jaar te kiezen voor een oudejaarsborrel buiten de deur en deze onder te brengen in de werkkostenregeling. Over de borrel betaal je dan geen 80% belasting.


Is jouw vrije ruimte al op, dan is het handiger voor een borrel buiten de deur in het nieuwe jaar te kiezen. Als je deze dan onderbrengt in de werkkostenregeling, betaal je geen belasting als je in 2023 binnen de vrije ruimte blijft. Die is, afhankelijk van de loonsom, ook voor jou waarschijnlijk een stuk ruimer dan dit jaar.


Tip: een borrel binnenshuis (op kantoor of op de werkplek) is onbelast en komt ook niet ten laste van de vrije ruimte. Proost!


Comments


bottom of page