top of page

IJsje van de zaak, ook voor thuiswerkers?


De zomer is weer begonnen en bij tijd en wijle kan de temperatuur weer flink oplopen. De airco staat dan wellicht op tien, maar misschien is een extra drankje of ijsje voor je personeel dan ook geen slecht idee. Hoe zit dat dan fiscaal?


Belast of niet?

Een drankje, ijsje of andere versnapering is onbelast voor zover men deze op de werkplek geniet. Daarbij moet je als werkgever het drankje of ijsje verstrekken. Vergoed je daarentegen de kosten als de werknemer zelf een en ander aanschaft, dan is dit wel belast.


Maar wat is een werkplek?

Zoals aangegeven is een en ander alleen op de werkplek onbelast. Dit is een ruim begrip en omvat alle ruimtes waar je als werkgever volgens de Arbowet verantwoordelijk voor bent. Dat is bijvoorbeeld ook de privéparkeerplaats bij je kantoor. Daar mag ’s middags dus gerust de ijscoboer namens jou het personeel op een ijsje laten trakteren.


Werkplek thuis?

Werkt een werknemer echter thuis, dan mag je in de regel geen onbelaste versnaperingen laten bezorgen. Dit is alleen anders als de werkruimte van het betreffende personeelslid ‘zelfstandig’ is. De werkruimte moet dan een eigen in- of opgang hebben, de werknemer moet erin werken en je moet met je werknemer een huurcontract inzake de werkruimte hebben afgesloten.


Drankje na het werk?

Ga je met het personeel na het werk even een drankje drinken op een terras, dan is dit niet op de werkplek en dus belast. Natuurlijk wil je niet dat je werknemers hierover belasting betalen en dus is deze rekening het beste onder te brengen in de werkkostenregeling. Blijf je daarmee binnen de zogenaamde vrije ruimte, dan betaalt ook de werkgever geen belasting. Overschrijd je de vrije ruimte, dan betaal je 80% belasting via de eindheffing.


Comments


bottom of page