top of page

IJsje van de zaak ook voor personeel thuis?


Nederland gaat nog steeds gebukt onder tropische temperaturen. Natuurlijk wil je dat werknemers het hoofd koel houden. Diegenen die nu bij jou op de zaak werken trakteer je misschien wel een op een ijsje van de zaak. En medewerkers die thuis aan het werk zijn dan?


Consumpties vrijgesteld

Een drankje of ijsje van de zaak is in principe loon, maar als consumptie specifiek vrijgesteld van belastingheffing. Het gaat dan wel om het drankje of ijsje dat je op de werkplek verstrekt.


Thuiswerkers hebben pech

De thuiswerkers kan je dus helaas niet van een onbelast drankje of ijsje voorzien. Dit is alleen anders als de thuiswerker over een werkkamer beschikt met een eigen ingang en eigen sanitair én je met de thuiswerker een huurovereenkomst inzake het gebruik van deze werkkamer hebt afgesloten.


Vergoeding belast

Je mag een drankje of ijsje belastingvrij verstrekken, maar niet vergoeden. Doe je dit toch, dan is de vergoeding belast bij de werknemer.


Beperkt aftrekbaar

De kosten van een verstrekt drankje of ijsje zijn onbelast voor het personeel en voor jou deels aftrekbaar. Voor ondernemers in de inkomstenbelasting is dit in beginsel voor 80%, voor ondernemers met een bv in beginsel voor 73,5%.


Let op! Heb je de consumptie vergoed, dan is deze belast bij de werknemer en daarom bij jou voor 100% aftrekbaar. De vergoeding wordt dan namelijk aangemerkt als loonkosten.


Werkkostenregeling

Je kan een belaste consumptie voor de werknemer onbelast houden door deze onder te brengen in de WKR. Een vergoeding, dus ook die voor de thuiswerker, blijft dan voor de werknemer toch onbelast. Bovendien is de vergoeding voor jou 100% aftrekbaar. Je betaalt wel 80% eindheffing, als het totaal aan vergoedingen en verstrekkingen dit jaar boven de zogenaamde ‘vrije ruimte’ uitkomt.


Let op! De vrije ruimte is dit jaar, juist met het oog op de coronacrisis

Comments


bottom of page