top of page

Fiscale paastraktatie voor klant en personeel


Het is bijna Pasen. Wil je dit als ondernemer niet ongemerkt voorbij laten gaan en doe je wat extra’s voor klanten of personeel? Dan is er fiscaal wellicht wat mogelijk.

Paaseitjes

Bij nogal wat bedrijven staan deze dagen de paaseitjes voor het grijpen op de toonbank. Als bakker, kapper of supermarkt probeer je wellicht zo je producten extra onder de aandacht te brengen. Wellicht doe je aan een stukje klantenbinding of wil je gewoon je klant trakteren.

Qua aftrek van de winst zit hier nou wel net het verschil. Voedsel is namelijk maar beperkt aftrekbaar: in beginsel voor 73,5% voor bv’s en voor 80% voor de IB-ondernemer. Dit is anders als je deze producten zelf verkoopt. Dan is de aftrek gewoon 100%, zoals voor de bakker en supermarkt die de eitjes ook verkopen.

Op het werk

Als je dergelijke lekkernijen aan je personeel geeft, speelt mogelijk ook de loonbelasting een rol. Trakteer je je personeel op het werk op een eitje, al dan niet van chocolade, dan is dit belastingvrij en zijn de kosten voor jou eveneens beperkt aftrekbaar. Het mag slechts gaan om een eitje, want als je het eitje aankleedt met brood en dergelijke is het fiscaal gezien een maaltijd en dus belast voor € 3,35 of de lagere werkelijke waarde. Een geschenk zoals een groot paasei, wordt ook belast. Daar staat tegenover dat je de kosten en belasting dan wel voor 100% mag aftrekken.

Een geschenk zoals bijvoorbeeld een groot paasei al dan niet gevuld met bonbons, is eveneens belast. Daar staat tegenover dat je de kosten dan wel voor 100% mag aftrekken.

Een echt cadeau

Je wilt natuurlijk voorkomen dat jouw personeel belasting moet betalen als je hen een leuk chocolade paasei geeft. Je kunt de kosten voor het paasei dan onderbrengen in de werkkostenregeling. Het paasei is dan onbelast voor de werknemer.

Geef je in een jaar niet meer uit aan vergoedingen en verstrekkingen dan 1,2% van de loonsom, dan betaal je als werkgever ook geen belasting. Ga je echter over deze grens heen, dan betaal je 80% eindheffing over het meerdere.

Een paasei dat je onderbrengt in de werkkostenregeling is voor 100% aftrekbaar van de winst, los van de vraag of je al dan niet 80% eindheffing moet betalen.


bottom of page