top of page

Sticker of O-document 1 november verplicht voor werkende Oekraïner


De overgangsperiode waarin vluchtelingen uit de Oekraïne zonder werkvergunning konden werken zonder sticker of O-document in hun paspoort eindigt op 31 oktober 2022 definitief. Vanaf 1 november 2022 kunnen vluchtelingen uit de Oekraïne daarom niet meer werken zonder werkvergunning als ze geen sticker of O-document in hun paspoort hebben.


Zonder werkvergunning

Normaal gesproken moet je een werkvergunning aanvragen als je een werknemer afkomstig uit Oekraïne wil aanstellen. In verband met de oorlog in hun thuisland geldt voor vluchtelingen uit Oekraïne echter de Richtlijn Tijdelijke Bescherming van de Europese Unie. Hierdoor kan je hen vanaf 1 april 2022 al te werk stellen zonder vergunning.


Bewijs

Om gebruik te kunnen maken van werken zonder werkvergunning moet de Oekraïner met een sticker of O-document die is afgegeven door de IND aantonen dat hij of zij onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming van de Europese Unie valt. Omdat de IND niet in staat was om op tijd aan iedereen de sticker of het document af te geven, kunnen Oekraïners tot en met 31 oktober 2022 nog zonder tewerkgesteld worden. Vanaf 1 november 2022 is dat echter niet meer mogelijk.


Tip: met de sticker of O-document krijgt de Oekraïner ook toegang tot medische zorg en onderwijs.


Meldplicht

Je bent ook verplicht een melding te doen bij het UWV als je een werknemer uit Oekraïne in dienst wil nemen. Dit kan door het meldformulier te uploaden via het werkgeversportaal. Op de melding geef je onder meer de duur en omvang van het dienstverband aan, de functie en het loon van de werknemer. Twee dagen na deze melding kan de werknemer dan starten met werken.


Let op! Deze meldplicht geldt al vanaf april 2022.


Comments


bottom of page